Gränsvind 2011-2012

Gränsvind är det tredje sommarspelet som Järboautomaterna – Kreativt Forum sätter upp.
Manus Gunilla Rubbestad
Regi 2011: Ywonne Jansson
Regi 2012: Gunilla Rubbestad
Plats: Vinnsäters Hembygdsgård

2:a världskrigets Sverige

Året är 1940, Tyskland har ockuperat Norge och Sverige rustas för beredskap.
300 000 män rycker in för att bevaka gränsen. Hemma får kvinnorna överta männens arbete.
Nils, en ung karriärsugen man från en liten by i Dalsland får uppdrag som landsfiskal i Kornsjö. Han beger sig dit fast besluten att göra sitt bästa. Men innan han reser ber han Georg, familjens gamle vän och granne, att se efter att hans mor Vera och syster Rut får den hjälp de behöver.

– Finns det några män kvar här? Säger Rut vid ett tillfälle. Och några finns det kvar. Georg, som är för gammal. Och Karl, som efter en gammal knäskada i stället får i uppdrag att hjälpa till i lantbruket och handelsboden när så behövs. En dag när Rut och Karin en ung flyglotta plockar bär i skogen upptäcker de en sårad ung man medvetslös i skogen. Det visar sig att han heter Leif, är jude och har flytt från Oslo. Men vid den svenska gränsen blivit stoppad och tillbakaskickad när det visar sig att han inte har skäl nog att fly från tyskarna. Rut och Vera gömmer honom i sitt hem. Chocken för de båda kvinnorna blir stor när de upptäcker att Leif försökt ta sig över gränsen vid Kornsjö. Och att den som skickat honom tillbaka till tyskarna är Nils.
Kvinnorna var de som fick ta det tunga ansvaret att sköta hem och gårdar och alla berörs av kriget och tyskarnas närhet. Men livet och vardagen går vidare och det som måste göras det måste göras.

Viktoria, sköter bons handelsbod med hjälp av Karl. Elisabeth går i ständig väntan på brev från sin man som gick ut frivillig i finska vinterkriget. Hennes dotter Karin trotsar sin mor och tar värvning som lotta. Ester med två små barn kämpar för att få maten på bordet att räcka till. Och Gullan upptäcker nya sidor hos sig själv under mannens frånvaro. Allt som sker och händer i byn bevakas, noteras och kommenteras av Svea och Elsa två äldre kvinnor som vet vad som är rätt fel och hur saker och ting ska vara.

Tysken är nära, flyktingarna fortsätter att komma och alla är rädda för att han ska gå över gränsen. Nej förresten inte alla… Det finns de som har andra sympatier.