Här sjöng svalor en gång 2005-2007

Ett spel om 30 talets landsbygdsverige.

Manus: Gunilla Rubbestad
Regi: Ywonne Jansson
Plats: Vinnsäters Hembygdsgård

Gustav är ung och längtar ut i världen, till stan, där finns liv, arbete och pengar.

–Tänker du lämna gården? Den har ju varit i vår familj i generationer. Är du helt galen pojk… Säger Gustavs far upprört. Och Gustav lämnar inte bara gården och en förtvivlad far. Han lämnar också sin barndomskamrat och ungdomskärlek Anna, när han ger sig i väg till Göteborg och den alltmer växande varvsindustrin.

–Jag skriver till dig. Jag ska skriva till dig varje dag, lovar han och räcker fram ett handsnidat vackert skrin. Du kan spara breven jag skriver till dig där. Anna lovar och väntar och längtar efter att han ska höra av sig så hon kan få berätta att hon väntar hans barn. Men det enda brev som kommer är ett, där Gustav berättar att han ska gifta sig. Anna lämnar hemmet i sorg och bestämmer sig för att försörja sig själv och det väntande barnet på egen hand. Mor och systern Irene med fästman vinkar av henne när hon ger sig iväg.

– Där ger också hon sig i väg, säger Irene där hon står vid vägen och ser Anna försvinna. Först for Gustav och nu Anna. Jag undrar om dom någonsin kommer tillbaka?

Och detta är spelets kärna. I trettiotalets Sverige lämnade allt fler och fler unga landsbygden. Men Irene och hennes fästman, handlaren Erling, stannar i byn och sin affär, där år och människor kommer och går. Amerika besök kommer till bygden och gamla människor går ur tiden.
Och en dag kommer Gustav hem. Hans äktenskap är över och själv han olycklig och vilsen. Hans far finns inte längre i livet och Gustav sörjer både sin far och flickan han en gång svek.

En dag när han ska åka med mjölkbilen till stan möter han en ung flicka på 10-11år som ska med samma mjölkbil. Det visar sig att flickan heter Karin och har hälsat på sin moster Irene i byns handelsbod. I famnen har hon ett vackert handgjort skrin.

–Det har min far gjort berättar flickan för Gustav. Han gjorde det åt min mor när dom skulle gifta sig, fast dom hann aldrig det, för han dog.
Där rullas historien upp och Gustav och Anna blir till slut det par, dom från början var ämnade att bli.